Polecamy

Dieta dla prymusa – witaminy i minerały wspomagające pracę mózgu

Szczotkuj zęby jak bohater

Dom

Catering coraz popularniejszy w warszawskich szkołach

Tylko w niewielkiej liczbie szkół rodzice mają możliwość wykupienia wyżywienia dla dzieci z alergiami pokarmowymi. To możliwe przede wszystkim w placówkach korzystających z usług cateringowych.

Alergie pokarmowe dotykają dzisiaj sporej liczby dzieci. To między innymi alergie na gluten, przetwory mleczne, a dokładnie zawartą w nich laktozę, alergie na określone owoce jak truskawki. W takich sytuacjach rodzice nie mogli najczęściej wykupić dla dziecka posiłków w szkole, ponieważ nie zapewniała ona do nich dostępu. Teraz jednak coraz więcej szkół oferuje także obiady dla alergików. To możliwe przede wszystkim w szkołach korzystających z usług cateringowych.

Catering w szkołach coraz popularniejszy

Obecnie coraz więcej szkół decyduje się na korzystanie z usług cateringowych. To często najkorzystniejsze rozwiązanie, biorąc pod uwagę koszty. Dostosowanie szkolnej kuchni do nowoczesnych wymogów sanitarnych i wyposażenie jej w odpowiednie urządzenia to spory wydatek, który musiałby odbić się na wydatkach związanych z wyżywieniem. W związku z tym szkoły zamykają stołówki i decydują się na usługi cateringowe.

Catering w szkołach przez wielu rodziców nie jest jednak kojarzony zbyt pozytywnie. Warto wskazać tutaj głównie na fakt, że usługi cateringowe są wybierane głównie na różnego rodzaju imprezy i nie są wiązane ze zdrowym żywieniem dzieci. Jednak powstało także wiele firm cateringowych specjalizujących się w obsłudze placówek takich jak żłobki, przedszkola czy szkoły, które skupiają się na dietach najmłodszych.

Pyszne, smaczne i bez alergenów

Firmy cateringowe oferują swoim klientom kompleksowe usługi w zakresie dostarczania posiłków. Takie usługi jak eduservice.pl ostatnio zyskują na popularności. W menu znajdują się wtedy zróżnicowane, smaczne i zdrowe posiłki przygotowywane najczęściej przy udziale dietetyka. Wiele firm cateringowych może także zapewnić klientom dostęp do posiłków ze szczególnymi potrzebami dietetycznymi, na przykład posiłków przygotowywanych z wykluczeniem jaj, glutenu, laktozy.

Zobacz

Trendy w dekoracji drzewka świątecznego...

​ Wraz z większą świadomością stylów wnętrza idą w parze nowe trendy z zakresu...

Jak przygotować dziecko do zostawiania pod...

​ W życiu mamy i dziecka nadchodzi w końcu taki czas, że trzeba zostawić malucha pod...

Odparzenia skóry u dzieci i dorosłych

​ Skóra niemowląt i dzieci jest jeszcze bardziej wrażliwa i skłonna do podrażnień niż...