Polecamy

Żywienie dzieci: Mleko krowie czy mleko modyfikowane?

Suplementy diety dla dzieci - kiedy podawać i jakie wybrać

Porady

Rola śniadania w diecie dzieci - opinie ekspertów

8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania – posiłku o bardzo istotnym znaczeniu w codziennej diecie. To zdrowe śniadanie powinno bazować na różnorodności pochodzącej z naturalnych produktów: owoców, warzyw, produktów zbożowych czy nabiału. Taki posiłek zapewnia nam udany start w nowy dzień. Dla 66% badanych mam zjedzenie go wspólnie z dzieckiem to pewność, że ich pociecha poszła do szkoły odpowiednio odżywiona*. Z okazji zbliżającego się Dnia Zdrowego Śniadania zapytaliśmy ekspertów współpracujących z marką Lubella, dlaczego warto zadbać o ten posiłek.

Dietetyk – siła ze zbóż na dobry dzień

Rosnący i rozwijający się nieustannie organizm dzieci potrzebuje różnorodnych składników odżywczych – witamin i substancji mineralnych. Dlatego – podobnie, jak w całej dziecięcej diecie – także przy komponowaniu śniadania powinniśmy zadbać o to, by na talerzu znalazły się naturalne składniki z najważniejszych grup produktów spożywczych, m. in.: owoce i warzywa, produkty zbożowe i nabiał – mówi dietetyk Aneta Strelau. I podkreśla  – Szczególnie ważną rolę w zdrowym śniadaniu pełnią produkty zbożowe. Są jego podstawą, ponieważ o poranku cały organizm – także mózg – potrzebuje energii do tego, by zacząć właściwie działać. Proponuję sięgać po produkty z pełnego ziarna, np. razowe pieczywo czy pełnoziarniste płatki zbożowe. Nie tylko doskonale rozbudzą organizm, ale też – uwalniając stopniowo energię przez kolejne godziny, spowodują, że dziecko dłużej będzie mogło skupić się podczas zajęć w szkole i łatwiej będzie mu wytrwać do momentu, gdy zje drugie śniadanie.

Psycholog, coach – kształtujmy prawidłowe nawyki żywieniowe

Anna Słaboń, psycholog, dyplomowany coach i ekspert współpracujący z marką Lubella Mlekołaki – Zachęcam do świętowania Dnia Zdrowego Śniadania nie tylko 8 listopada, ale codziennie i to całą rodziną. Dzieci uczą się od rodziców przede wszystkim przez naśladowanie. A to oznacza, że bardziej od tego co do nich mówimy, przemawiają do nich nasze własne działania. Co więcej, wspólne posiłki stanowią doskonałą okazję do wspólnego spędzania czasu i budowania rodzinnych więzi. Warto zadbać o to, by były integralną częścią naszej codzienności.

Dla 64% badanych na zlecenie marki Lubella matek śniadanie to także dobry moment na chwilę rozmowy ze swoją pociechą. Ze wspólnymi posiłkami wiąże się jeszcze jeden ważny element – wspólne ich przygotowywanie. Dzieci potrzebują czuć, że są ważną częścią rodzinnej społeczności. Chcą wiedzieć, że wnoszą istotny wkład w życie rodziny. Co by było, gdyby wspólnie z rodzicami mogły przygotować śniadania lub nakrywać do stołu? Umożliwianie dzieciom aktywnego uczestnictwa w przygotowywaniu posiłków, daje im szansę rozwoju własnej samodzielności, zdobywania nowych kompetencji i budowania poczucia własnej wartości i pewności siebie – podkreśla ekspert.

Zdrowe śniadanie dla dziecka

Pedagog – nie zapominajmy o drugim śniadaniu!

Dzień Zdrowego Śniadania to także doskonała okazja do tego, by przypomnieć o drugim śniadaniu i roli jaką pełni ono w codziennym jadłospisie, zwłaszcza najmłodszych. Dzieci spędzają w szkole dużo czasu. Podczas lekcji uczą się, przyswajają i zapamiętują spore ilości nowego materiału. Ważne więc, by były skoncentrowane na tym, co dzieje się w klasie – mówi pedagog, Wioletta Krzyżanowska, Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 323 w Warszawie – Dlatego w Dniu Zdrowego Śniadania chciałabym przypomnieć także o tym drugim, przynoszonym przez dzieci do szkoły śniadaniu. Ono także daje najmłodszym siły i energię do nauki, zabawy w czasie przerw czy aktywności fizycznej na lekcji w-f. Nie zapominajmy, że czasem jest spożywane np. na korytarzu, w atmosferze zabawy, w towarzystwie kolegów i koleżanek. Dlatego najlepiej jeśli drugie śniadanie będzie nie tylko zdrowe, ale też proste i łatwe do spożycia.

Pamiętajmy – przygotowując śniadanie dla dziecka postawmy na różnorodność i produkty zbożowe. Nie zapominajmy też o pełnowartościowym drugim śniadaniu. Dzięki temu zadbamy o zdrowie naszego malucha teraz i wykształcimy w nim prawidłowe nawyki żywieniowe, które towarzyszyć mu będą także w przyszłości.

Smaczne propozycje od Lubelli

Marka Lubella proponuje pyszne przepisy na pożywne śniadania z płatkami Lubella Corn Flakes dla całej rodziny oraz lubianymi szczególnie przez jej najmłodszych członków Lubella Mlekołakami. Każdy domownik znajdzie wśród nich coś dla siebie. Wszystkie płatki od Lubelli zostały stworzone z naturalnych produktów, zawierają wartościowy błonnik i minerały. To doskonały wybór i gwarancja siły zbóż na cały dzień!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz

Jak czyścić uszy dziecka?

​Woskowina gromadząca się w uchu jest przydatna, jednak jej nadmiar należy usuwać. Wydzielina...

Bezpieczny wózek dla dziecka, czyli jaki?

​Każdy rodzic chce, żeby jego dziecko było bezpieczne. Dlatego jeszcze przed narodzinami, dba...

Jak mata edukacyjna (sensoryczna) wpływa na...

Gdy maluch przychodzi na świat, wszystko jest dla niego nowe. Mata edukacyjna pozwala mu oswoić...